Paradoxul bunurilor
Un studiu de 20 de ani, realizat la Universitatea Cornell, a ajuns la o concluzie puternica si simpla: nu cheltui banii pe lucruri! Problema cu lucrurile este faptul ca fericirea pe care o ofera dispare rapid. Exista trei motive critice pentru acest lucru:
- Omul se obisnuieste cu noile bunuri. Ceea ce parea odata nou si interesant devine rapid banal.
- Vom ridica mereu stacheta. Achizitiile noi duc la noi asteptari. De indata ce ne vom obisnui cu o noua posesie, ne cautam una chiar mai buna decat ultima.
- Vecinii sunt mereu la panda in apropiere. Posesiunile, prin natura lor, aduc comparatiile. Cumparam o masina noua si suntem incantati de ea pana cand un prieten cumpara o masina mai buna si exista intotdeauna cineva cu una mai buna.
Unul dintre dusmanii fericirii este adaptarea. Noi cumparam lucruri pentru a ne face fericiti, si vom reusi. Dar numai pentru o vreme. Lucrurile noi sunt interesante pentru noi la inceput, dar apoi ne adaptam la ele.
Paradoxul posesiunilor este ca noi presupunem ca fericirea primita de la cumpararea a ceva va dura atata timp cat lucrul in sine. Dar acest mod deĀ a gandi este gresit.
Puterea experientelor
Experientele vor livra fericire de o durata mai mare decat lucrurile. Iata de ce:
- Experiente devin o parte a identitatii noastre. Noi nu suntem bunurile noastre, dar suntem acumularea de tot ceea ce ne-am vazut, lucrurile pe care le-am facut, si locurile pe care le-am fost.
- Cumpararea unui laptop bun nu va schimba cine esti. Dar a lua o pauza de la locul de munca pentru o excursie pe jos pe Transfagarasan, de la inceput pana la sfarsit, cu siguranta o va face.
- Experientele noastre sunt o parte mai mare din noi insine decat bunurile noastre materiale. Noi suntem suma totala a experientelor noastre.
- Comparatiile conteaza putin. Noi nu comparam experientele in acelasi mod in care ne comparam lucrurile. Cand oamenii sunt intrebati daca ar vrea mai degraba un salariu mare, care sa fie mai mic decat al colegilor lor sau un salariu mic, care sa fie mai mare decat al colegilor, multi dintre ei nu stiau ce sa raspunda.
- Lucrurile pot dura mai mult decat experientele, dar amintirile care sunt ceea ce conteaza, ele persista cel mai mult.
Comments