Orice sofer a avut nevoie cel putin odata de servicii de reparatii parbrize fisurate. Fisurarea parbrizelor este un factor extern ce nu tine de proprietarul masinii, ci mai degraba de portiunile de drum deteriorate, sau diferite incidente neplacute. Parbrizul este format din doua sau mai multe straturi de sticla, si in combinatie cu unul sau mai multe straturi de policarbonat se obtine o placa transparenta foarte rezistenta. Din acest motiv, parbrizele se fisureaza atunci cand sunt lovite de diverse obiecte, insa nu cad peste sofer. Reparatiile sunt necesare atunci cand parbrizul sufera daune repetate, iar fisurile sau crapaturile se extind.
Amplasarea crapaturii
Crapaturile sau gaurile de la marginile parbrizelor vor cere mai degraba o inlocuire decat o vizita la un service de reparatii parbrize fisurate. Acest tip de deteriorare slabeste integral structura unui parbriz. Un alt aspect de luat in considerare este faptul ca portiunea vatamata a parbrizului interefereaza cu abilitatea soferului de a vedea in fata.
De cele mai multe ori, aceste fisuri si crapaturile pot fi reparate, insa acest lucru depinde intodeauna de patru factori : marimea, tipul de dauna, adancimea si locul unde s-a avariat parbrizul. Rezultatele vor varia in functie de cat de veche este fisura, gradul de contaminare, localizarea si gravitatea prejudiciului. Un tehnician auto profesionist trebuie sa evalueze o serie de factori inainte de a decide daca parbrizul poate fi reparat. Fiecare caz are particularitatile sale, iar hotararea finala se face in functie de asteptarile clientului, abilitatile si echipamentul tehnicianului auto.
Marimea si adancimea crapaturii
Orice atelier auto poate sa repare crapaturi mici cu diametrul de 1-2 cm. Daca o crapatura sau o gaura in parbriz nu pot fi acoperite cu o bacnota, atunci daunele nu pot fi reparate, asa ca dimensiunea crapaturii este un factor determinant. Datorita progreselor tehnice si a echimpamentelor moderne, unele service-uri de reparatii parbrize fisurate pot sa repare crapaturi chiar mai mari.
Tipuri de daune
Exista multe tipuri de crapaturi, unele pot fi reparate mai usor decat altele. Crapaturile sau gaurile trebuie sa fie suficient de mici pentru a putea fi reparate, insa trebuie sa fie incluse in stratul exterior de sticla. Daca o fisura sau o gaura patrunde de la exteriorul sticlei la interior, atunci va fi nevoie de inlocuirea parbrizului. Crapaturile de tip panza de paianjen justifica inlocuirea parbrizului.
Localizarea crapaturii
Chiar si cele mai bune operatiuni de reparatii parbrize fisurate pot lasa urme – unele modificari de culoare sau sectiuni neuniforme – iar in cazul in care prejudiciul este in capul vizual al soferului, orice reparatie va duce la reducerea claritatii si a vizibilitatii. In momentul in care se repara parbrizul, trebuie sa se tina cont de toti potentialii soferi ai masinii atunci cand se determina campul vizual deasupra volanului, deoarece acest aspect variaza in functie de inaltimea soferului. Orice crapatura care este aproape sau la marginea parbrizului atenueaza rezistenta si integritatea parbrizului, punand in pericol siguranta soferului si a pasagerilor.
Daune care de obicei nu pot fi reparate:
- Crapaturi din interiorul parbrizului
- Crapaturi adanci pe ambele straturi de sticla
- Deteriorarea senzorilor de ploaie sau a antenei radio interne
- Crapaturi care ajung in campul vizual al soferului
- Multiple fisuri complexe
- Fisuri foarte lungi
- Crapaturi contaminate
Repararea fisurilor si a crapaturilor poate sa dureze in jur de 30 – 40 de minute. In cazul in care s-a acumulat praf in crapatura este necesar sa se parcurga niste pasi preliminari. Praful si mizeria pot intra intr-un parbriz spart sau ciobit, largind fisura sau gaura. In anotimpurile mai friguroase, apa poate sa extinda rapid daunele atunci cand temperaturile sunt sub limita de inghet. Repararea fisurilor presupune injectarea unei rasini transparente in stratul exterior de sticla pentru a restabili integritatea si aspectul sticlei. Dupa ce s-a intarit, rasina este lustruita, rezultand o suprafata neteda, iar fisura sau crapatura nu se mai extinde, provocand daune suplimentare. Totusi, inainte de a se lua hotararea de a repara sau de a inlocui parbrizul, situatia trebuie evaluata foarte bine.
O fisura adanca poate sa deterioreze stratul intermediar al parbrizului. In genul acesta de situatii, fisura sau crapatura se mareste putin folosind un burghiu pentru a face suprafata mai uniforma, astfel incat rasina sa ajunga la stratul intermediar al parbrizului. Orice urma de praf sau de murdarie trebuie indepartata cat mai bine. De obicei se foloseste un aspirator mic, special pentru astfel de cazuri. In timpul reparatiei, se foloseste un injector prin care se rasina este injectata in crapatura sau de-a lungul fisurii. Excesul este indepartat dupa care se expune la lumina UV pentru vindecare si intarire. In acest fel, cele mai multe operatiuni de reparatii parbrize fisurate sunt mult mai accesibile si mai putin costisitoare pentru oricine.
Comments