La ce este util certificatul energetic?

Va puteti uita la un certificat de performanta energetica doar ca la o necesitate legala atunci cand cumparati sau inchiriati un imobil (casa, cladire, apartament, etc). Daca ati cumparat sau inchiriat o locuinta in ultimii cativa ani, probabil ca ati vazut deja unul. Ele arata precum in imaginea de mai jos:

Totodata, daca vindeti sau inchiriati propria casa, aveti obligatia legala de a avea unul si de a-l arata cumparatorilor si chiriasilor dumneavoastra.

Puteti sa va uitati la acest act necesar ca la o modalitate buna si simpla de a va face o idee despre ceea de ce este capabila propria dumneavoastra casa din punct de vedere energetic, este perspectiva propusa de portalul www.certificatenergetic247.net. Media  locuintelor din Romania in 2021 se incadreaza la ratingul D, si majoritatea lor pot ajunge la un rating C, daca sunt renovate corespunzator – sunt anvelopate cu polistiren si se instaleaza geamuri termopane. O casa normala emite in jur de 6 tone de CO2 per an (unele semnificativ mai mult) si din nou, renovarea va provoca scaderea semnificativa a acestei statistici. Fie ca interesul dumneavoastra este in reducerea carbonului, economisirea costurilor combustibililor sau eficienta energetica generala, un certificat energetic va poate spune in ce stadiu va aflati acum, impreuna cu oferirea unor recomandari bune – adaptate propriei dumneavoastra case – despre cum sa o imbunatatiti. Cunoasterea este putere:) .

Un auditor energetic se va uita la instalatiile din casa dumneavoastra – din ce este construita, cat de bine este izolata, cat de eficient este incalzita si asa mai departe. Cum va folositi instalatiile depinde de dumneavoastra, dar instalatia potrivita va poate ajuta sa faceti economii mult mai usor. Profesionistii nu evalueaza cum va folositi instalatiile, acest lucru ramane la atitudinea dumneavoastra. Si cu siguranta, acestia nu judeca oameni.

Daca va uitati la prima pagina a unui certificat energetic, veti vedea ca acesta contine trei tipuri diferite de informatie: Performanta energetica a cladrii (graficul de pe partea stanga), Impactul asupra Mediului (graficul din partea dreapta) si tabelul de dedesubt, care estimeaza cam cat va costa (cu presupuneri standard) in bani si in termeni de CO2 caldura, lumina si curatenia in casa. Mai departe in document sunt grupuri de recomandari despre modalitati de a imbunatati eficienta energetica a casei dumneavoastra.

O data cu intrarea in vigoare a obligativitatii obtinerii unui certificat energetic atunci cand se inchiriaza sau se vinde un imobil, a crescut si numarul profesionistilor autorizati care il pot elibera – vorbim desigur despre auditorii energetici. Si odata cu cresterea numarului lor, creste si competitivitatea pe piata auditului energetic, ceea ce duce la o scadere a preturilor si o crestere a calitatii serviciilor. Astfel ca in 2021, e destul de usor sa gasiti un auditor energetic care sa va elibereze un certificat energetic la un pret bun.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required