Cum ne protejeaza pielea organismul

Actionand precum o bariera care are rolul de a opri intrusii nedoriti, pielea protejeaza organismul de sutele de alergeni, iritanti, poluanti si microbi cu care vine in contact in fiecare zi. La pacientii care sufera de eczema sau dermatita atopica, cea mai frecventa boala inflamatorie a pielii umane, bariera care ar trebui sa apere pielea este firava, permitand intrusilor – polenul, mucegaiul, parazitii, acarienii si altele – sa fie asimilati de piele si, ulterior, de sistemul imunitar.

Efectuarea unor tratamente asupra barierelor cutanate ale pielii poate fi o strategie eficienta pentru pacientii cu eczeme, care au adesea optiuni limitate pentru a tempera boala.

In ultimii ani, perturbarea barierei cutanate a devenit o ipoteza centrala in jurul careia se explica dezvoltarea eczemei. Constatarile stiintifice intaresc convingerea ca stratul superior al pielii sau stratul corneum este singura structura care actioneaza ca o bariera.

In prezent, nu exista tratamente care sa vizeze disfunctia barierei cutanate si implicit eczema. Pentru tratarea eczemelor, afectiune care cauzeaza piele uscata, rosie si mancarime, medicii prescriu in mod obisnuit medicamente antiinflamatoare, cum ar fi prednisonul, si o varietate de creme si unguente topice antiinflamatoare. Dar beneficiile modeste, efectele secundare negative si preocuparile legate de costurile asociate cu aceste terapii fac ca pacientii si medicii sa astepte cu nerabdare noi alternative.

De fapt, numerosi specialisti in domeniul medical fac cercetari pentru a identifica ce terapii actuale aplicate in cazul eczemelor sunt benefice si totodata gandesc alte tratamente noi pentru a putea inchide leziunile cauzate de iritantii din apa si din mediul inconjurator si de a conduce ulterior si la ameliorarea inflamatiei si a pielii  uscate, cauza caracteristica a bolii.

Pentru a intelege mai bine rolul conexiunilor celulare in cazul eczemelor, o serie de cercetatori au studiat mostre de piele de la pacienti cu eczeme si de la persoane sanatoase. Folosind teste de rezistenta si permeabilitate, au descoperit ca jonctiunile stranse care actioneaza ca o poarta au fost puternice si stranse la probele de piele recoltate de la persoanele sanatoase si poroase la pielea pacientilor cu eczeme.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required