Exista multe situatii in care aveti nevoie de servicii din partea unui evaluator imobiliar: spre exemplu, pentru a va asigura ca un imobil pe care doriti sa il achizionati este cotat la pretul corect, pentru a va oferi sprijin in garantarea unui credit imobiliar cu o proprietate, pentru a evalua valoarea impozitului pe care il veti plati pentru o proprietate, si multe alte situatii.
Indiferent de situatia in care va aflati, este nevoie sa fiti siguri ca persoana pe care o angajati va poate oferi rezultatele dorite, la pretul corect.
Exista mai multe elemente pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de a angaja un evaluator imobiliar. Cele mai importante astfel de elemente sunt:
- Experienta in domeniu
- Cunostintele, competentele
- Autorizatia ANEVAR
- Pretul solicitat pentru lucrarea dumneavoastra
- Termenul de predare al lucrarii dumneavoastra
- Compatibilitatea expertului cu tipul de lucrare
Unei persoane lipsite de experienta ii va fi dificil sa aprecieze obiectiv si corect profesionalismul unui evaluator imobiliar. Cum va puteti deci asigura ca alegeti o persoana corecta si competenta? In continuare va oferim mai multe detalii si explicatii, pentru ca dumneavoastra sa faceti alegerea corecta.
Experienta in domeniu ar trebui sa fie cel mai important factor in alegerea unui evaluator imobiliar. Cunostintele si competentele nu depind neaparat de experienta in domeniu, insa experienta este relevanta prin prisma tuturor cazurilor, situatiilor si particularitatilor cu care un evaluator s-a confruntat pe parcursul traseului sau profesional. In concluzie, este recomandat sa alegeti un evaluator cu experienta in domeniu, care va gasi cu siguranta solutiile cele mai avantajoase si eficiente pentru dumneavoastra.
Un evaluator imobiliar trebuie sa aiba competente si cunostinte vaste, si nu doar intr-un singur domeniu. Astfel, activitatea unui evaluator se intersecteaza cu domenii precum constructii, inginerie, arhitectura, cadastru, topografie, si altele. In plus, evaluatorul trebuie sa identifice detalii despre zona in care se afla proprietatea, si sa cunoasca tipul de proprietate pentru care realizeaza evaluarea ceruta de dumneavoastra. Este recomandat sa identificati un evaluator care indeplineste toate aceste cerinte, si care este compatibil cu cu evaluarea pe care o doriti. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, desi multi evaluatori sunt specializati pe mai multe tipuri de evaluari, ca regula generala, evaluatorii sunt autorizati pe tipuri specifice de lucrari: imobile, bunuri mobile, intreprinderi, etc.
Nu trebuie sa neglijati verificarea autorizarii ANEVAR a expertului, aceasta fiind o certificare a calitatii de membru a acestei institutii.
Un aspect deosebit de important pentru dumneavoastra este pretul serviciului. Tarifele cerute de expert trebuie sa fie corecte, transparente, fara costuri ulterioare suplimentare sau ascunse.
Un alt element important este termenul de finalizare al lucrarii, respectiv predarea raportului final de evaluare. Desi acest tip de lucrari sunt in general consumatoare de timp, iar expertii in domeniu sunt in general relativ solicitati, aveti grija la termenele la care se angajeaza expertul. Avand in vedere complexitatea acestor tipuri de lucrari, nu va lasati amagiti de persoane care promit finalizarea lucrarilor in cateva zile, acest lucru insemnand ca rezultatul va fi unul superficial, fara a lua in calcul toate detaliile implicate.
Comments