Cum se curata un wok

Tigaie wok

„Un Wok curat este un wok fericit”

Celebrele tigai asiatice wok, din otel sau aluminiu inoxidabil, pot fi de obicei spalate in masina de spalat vase sau in chiuveta, in acelasi mod in care s-ar spala o tigaie. Cu toate acestea, in cazul in care aveti un wok  din otel-carbon, otel, fier sau fonta, acesta va avea un tratament al suprafetei. Orice tigaie tratata necesita tehnici speciale de curatare pentru a se asigura ca patina – stratul superficial al tratamentului – ramane intacta. Care sunt pasii pentru curatarea unei tigai wok tratate?

  • Se clateste tigaia wok cu apa calda.
  • Folositi o perie sau un burete pentru a indeparta orice particule alimentare ramase de pe suprafata interioara.
  • Utilizati buretele de otel pentru a curata exteriorul oricarui aliment ars sau incrustat, care s-ar fi varsat.
  • In cazul in care aveti nevoie de a igieniza wok pentru a satisface reglementarile, il puteti scufunda scurt in apa clocotita, dar evita sapunl sau alti detergenti chimici care ar putea deteriora stratul de tratare.
  • Se usuca tigaia wok cu un prosop. In cazul in care prosopul prezinta pete maro sau negru, wok-ul este fie murdar, fie trebuie sa fie tratata din nou – posibil si prin cositorire.
  • Puneti wok-ul la foc mare mediu pentru a indeparta orice urme de umezeala si a arde orice urma de ulei ramasa, creandu-se astfel un strat suplimentar de tratament.
  • Se lasa sa se raceasca tigaia.

Optional: in cazul in care wok-ul este probabil sa fie lasat in camara pentru mai mult de o saptamana, folositi o perie sau un prosop de hartie pentru a acoperi tigaia cu un strat de ulei sau untura pe care il va proteja. Cel mai bun ulei de utilizat este uleiul de arahide sau de rapita, deoarece acestea sunt ieftine si au un punct de fum ridicat. Tigaie wok

Prin curatarea in mod corespunzator a tigaii wok, va veti asigura ca patina isi pastreaza integritatea. Acest lucru este important mai ales pentru gatitul in wok, in cazul in care temperatura ridicata a gatitului face produsele alimentare usor de lipit de tigaie daca aceasta nu este tratata corespunzator. Asigurati-va ca nu frecati suprafata interioara tratata a wok cu buretele de sarma de otel sau orice alt obiect de metal, altfel se va deteriora suprafata tratata.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required