Care sunt clasele de consum energetic ale imobilelor?

Atunci cand aluam in considerare clasele de consum energetic ale imobilelor, trebuie sa stim ca este vorba de un subiect complex. Pentru a incadra un imobil in vederea obtinerii unui certificat energetic, se calculeaza foarte multi indici. Unii indici din pacate nu pot fi influentati dupa ce constructia a fost finalizata, oricat de mult ne-am dori, iar pe baza lor vom fi incadrati intr-o categorie anume.

Daca luam in considerare apartamentele, simpla lor asezare est-vest sau nord-sud sau etajul la care se afla imobilul va schimba in mod radical consumul energetic, fara ca noi sa putem intervenii. In aceasta situatie mai conteaza si numarul de ferestre, grosimea peretilor sau dimensiunile lor si alte detalii.

La nivelul Uniunii Europene exista o clasificare standard a claselor energetice, notate cu litere de la A la G. Cele care se incadreaza in clasa A prezinta un consum de 125 de kWh/mp/an, iar cele din clasa G ajung la 820 de kWh/mp/an. Desigur, trebuie luate in considerare: orientarea cladirii, instalatiile existente, suprafetele de transfer termic sau materialele din care s-a construit cladirea.

Cele mai eficiente imobile sunt cladirile din clasa de eficienta A , care au cel mai redus consum de energie si respecta coeficienti de rezistenta termica pe care ii regasim in normative. Aici mai trebuie sa amintim si cladirile care au un consum energetic de zero relativ. Aici este vorba despre cele care produc singure energia consumata, prin solutii alternative de energie naturala regenerabila. Cele mai multe imobile din Romania se incadreaza in clasa C sau D, putine dintre acestea reusind sa intre in clasa A.

Daca primele 3 clase energetice amintite sunt acceptabile, in cazul celor inferioare pot sa apara probleme destul de importante. Astfel, imobilele incadrate in categoriile D, E, F sau G vor pierde foarte multa energie, deoarece nu sunt izolate corespunzator, instalatiile sunt vechi sau prezinta defectiuni si nu exista apometre. In aceste cazuri, recomandarile specialistilor care realizeaza certificat energetic Drobeta Turnu Severin nu ar trebui trecute cu vederea, ci aplicate imediat pentru a reduce pe cat posibil pierderile.

O locuinta eficienta din punct de vedere energetic trebuie sa consume cat mai putina energie, indiferent daca vorbim de iluminare, incalzire sau racire. Constructia de locuinte verzi a explodat in ultimii ani si in tara noastra si este un trend clar la nivel european, pentru a proteja mediul inconjurator si pentru a reduce cheltuielile.

Oamenii sunt interesati sa aiba locuinte care sa prezinte un consum cat mai mic de energie, in special din cauza scumpirilor foarte mari din ultima perioada. Exista chiar si directive europene care urmaresc constructia caselor verzi, denumite si case pasive, care sa isi asigure confortul termic cu un consum scazut si sa isi produca singure energia.

In mod clar, cel mai inalt standard de referinta energetica il au casele pasive. Scopul acestora este de a mentine un consum total de energie electrica, apa calda si incalzire sub 42 kWh/mp/an. Este foarte greu sa atingi un asemenea obiectiv, dar nu imposibil, remarca platforma www.aepmr.ro. Chiar si asa, nu trebuie sa ducem lucrurile la extrem, dar trebuie sa optimizam procesele periodic si sa scadem cat mai mult consumul de energie.

Atunci cand vorbim despre eficientizarea consumului de energie nu facem referire doar la renovarea sau izolarea imobilului. Este foarte important sa existe un sistem care sa functioneze pe energie regenerabila, dar si un sistem de ventilatie care sa filtreze aerul din interior, dar fara a pierde caldura.

Orice casa eficienta din punct de vedere energetic are un bilant energetic redus. Acest bilant energetic se calculeaza luand in considerare toata energia consumata asa incat cei care locuiesc in acea casa sa isi asigure un nivel de comfort termic ridica, dar si o calitate a aerului cat mai buna.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required