Certificat energetic- Informatiile esentiale

Pentru a putea vinde sau a fi capabili sa inchirieze un imobil in 2022, orice proprietar are nevoie de un certificat de performanta energetica. In continuare aflati ce anume trebuie sa stiti cand va aflati in una dintre aceste situatii:

Ce este eficienta energetica

Aceasta documentatie este de tip tehnic si prezinta date despre eficienta energetica a unei cladiri – volumul de energie consumata pentru mentine caldura, ilumina si pentru a obtine apa fierbinte utilizata in respectiva cladire. Calculele si studiul specifice in acest sens sunt facute de catre o persoana specializata – auditorul energetic – si transmise pe hartie sub forma a doi indicatori centrali: nota energetica si clasa energetica. Clasa energetica este o ierarhie de la A la G, unde prima litera reprezinta cea mai mare eficienta energetica, iar ultima valoarea cea mai slaba a eficientei energetice. Nota energetica care este acordata este face parte din intervalul 1-100 – cu cat mai superioara, cu atat mai folositoare, informeaza site-ul www.audit-certificat-energetic.eu.

Informatiile colectate

Pentru a se obtine o certificare energetica pentru o cladire, va fi nevoie ca auditorul sa faca cercetarea si calculele caracteristice evaluand caracteristicile imobilului, iar printre cele mai de valoare astfel de trasaturi este gradul de izolare termica fata de sol si fata de exteriorul cladirii. Astfel, incalzirea din interior se poate pierde deosebit de lejer prin segmentele neperformante energetic ale imobilului in tema.

Unde gasesc un auditor?

Hartia eliberata va detine semnatura unui auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, iar sumarul cu aceste persoane poate fi gasita pe Internet pe site-ul Ministerului, inclusive pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania.

Ce avem nevoie pentru intocmire?

Pentru a putea intocmi un certificat energetic, auditorul va necesita de extrasul de CF sau actul de detinere si releveul sau fisa cadastrala a casei. Totodata, profesionistul trebuie sa viziteze locuinta, si va cere informatii specifice tehnicii de incalzire, tuburile de apa incalzita, de incalzire, masurarea energiei termice, si de asemenea date despre zidurile de la exterior, a ferestrelor, acoperisului si tot ce mai este necesar.

Cat costa?

Evident, tariful unui certificat energetic este influentat de suprafata imobilului, iar cateodata si de destinatie (comerciala vs rezidentiala). Costurile depend si de regiunea particulara din Romania si numarul de auditori care ofera servicii in regiune – concurenta mai ridicata se traduce ininseamna preturi mai attractive. In general, costurile pleaca de la 180 de lei pentru apartamente cu 1 camera, si se maresc cu suprafata.

De ce trebuie sa il am?

Din data de august 2013, certificatul energetic trebuie sa fie prezent obligatoriu cand se planifica vanzarea, darea in chirie sau intabularea , iar absenta lui provoaca anularea contractelor de vanzare-cumparare, inchiriere samd.

Care este scopul?

Rolul actului este in cele din urma de a-l informa pe urmatorul detinator sau chirias la ce intrebuintari asociate cu energia poate anticipa ca urmare a eficientei energetice prezentate in document.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required